1.01 De Basis van Winstgevend Beleggen

Voordat we ingaan op de specifieke eigenschappen van de beste aandelen wil ik beginnen met de basis van wintgevend beleggen.
Mocht je het de komende dagen veel informatie vinden en lastig om direct te begrijpen, wees niet bang!
Je blijft toegang behouden tot deze cursus om het later zo vaak als je wilt opnieuw te bekijken.
Én je ontvangt aan het eind nog mijn koop- én verkoopchecklist zodat je alle informatie in één duidelijke overzicht voor je hebt.
De basis van winstgevend beleggen is simpelweg om meer geld te verdienen op je goede beleggingen dan je verliest op je verkeerde beleggingen.
De eerste regel die ik je ga leren is dan ook niet de meest spannende, maar wel eentje die je gaat helpen om een beter rendement te behalen.
Jouw eerste taak als belegger is namelijk zorgen dat je je vermogen beschermt. Zoals Warren Buffet zegt: Rule #1 is don’t lose money. Rule #2 is never forget rule #1.
Nou zijn er verschillende tactieken om jezelf te beschermen tegen verliezen. De simpelste, bewezen werkende, regel is:

  1. Als de koers 7-8% onder je aankoopkoers komt dan verkoop je je aandelen. Zonder na te denken of te rationaliseren.

Zie deze simpele regel als een verzekering tegen grote verliezen.
Want ja, het kan dat het aandeel na die dip weer terug omhoog gaat en alsnog door gaat stijgen. Maar het kan ook dat de koers nog verder naar beneden gaat. Want elk groot verlies is ooit begonnen als een klein verlies van 7-8%.
Waarom die 7-8% ook om andere redenen een goede maximaal verlies is komen we later deze dagen nog op terug.
Het wordt veel makkelijker om een goed rendement te halen als je zorgt dat je weinig verlies hoeft te nemen. Want in plaats van het terug verdienen van een groot verlies kun je nu gaan bouwen aan het maken van winst.
En hoe goed je ook denkt te zijn als belegger ook jij gaat verkeerde keuzes maken die in verliezen resulteren. Durf eerlijk tegen jezelf te zijn en die verkeerde beslissing te erkennen door snel verlies te nemen.
Die verkeerde keuze hoeft niet een verkeerd aandeel te zijn, maar kan ook zijn dat je niet op het optimale moment gekocht hebt.
De tweede simpele regel die je gaat gebruiken is:
2. Koop alleen aandelen als de markten in een opwaartste trend zijn.
Marktonderzoeken die terug gaan tot 1880 tonen aan dat 3 van de 4 aandelen de richting van de overall markt volgen. Zowel omhoog, als omlaag. Waarbij de ‘overall markt’ in dit geval de grote Amerikaanse indexen zijn; de Nasdaq, S&P500 en de Dow Jones.
Dus als de markten omlaag gaan volgen ongeveer 75% van de aandelen deze trend.
Lijkt dat je een goed moment om aandelen te kopen?
Misschien wel, als je denkt dat het voordelig is om aandelen in de uitverkoop te kopen. Maar niks is minder waar. Want hoewel de aandelen kunnen terug komen weet je niet vooraf hoe ver ze nog verder kunnen dalen. Én of het ene aandeel dat jij uitkiest ook weer omhoog gaat. Daarnaast is het wiskundig veel moeilijker om een verlies goed te maken.
Je maakt het jezelf onnodig lastig als je besluit op zoek te gaan in de koopjeshoek van de beurs. Leer om te focussen op de sterke aandelen én koop die als de wind van de markt in de goede richting staat.
Ik weet dat bijna iedere belegger vooral op zoek is naar de beste aandelen om te kopen en vergeten na te denken over wanneer ze gaan verkopen. De meeste beleggers komen er pas achter dat ze na moeten denken over duidelijke regels wanneer ze moeten verkopen als ze één (of een paar) grote verliezen hebben moeten verwerken. Dit kun je met deze twee simpele regels voorkomen!

De Basis van winstgeven beleggen

De komende dagen gaan we in op de specifieke eigenschappen van de beste aandelen. De focus van deze training is beleggen in individuele aandelen. De sterkste aandelen kunnen in een goede markt 100%, 400% of zelf 1000% stijgen. Als je daar in kunt beleggen dan kun je enorme rendementen halen en snel vermogen opbouwen. Hoe je dat kunt doen daar gaan we de komende dagen dus mee aan de slag.
Waarom zou je er voor kiezen om wel te beleggen in individuele aandelen? Omdat in een sterke opwaartse markttrend de beste aandelen buitengewoon meer stijgen dan de indexen zelf. Als je de indexen volgt met bijvoorbeeld een ETF dan profiteer je wel van de brede stijging, maar zul je geen buitengewoon rendement behalen.
Kijk je bijvoorbeeld na het herstel van de markt na de crash in 2008, dan zie je dat de nieuwe bull markt begon op 12 maart 2009 en doorliep tot 4 mei 2010 voordat er een neerwaartse trend volgde. In die periode steeg de Nasdaq met zo’n 70%. Natuurlijk een super mooi rendement als je dat volledig mee pakt.